La glàndula tiroide

La tiroide és una petita glàndula en forma de papallona ubicada a la base del coll, just per davant de la tràquea. Encara que sol passar desapercebuda, juga un paper fonamental en el nostre organisme en regular el metabolisme i participar en diverses funcions vitals.


Què és la tiroide i quina és la seva funció?


La tiroide és una glàndula endocrina que produeix hormones tiroïdals, principalment la triyodotironina (T3) i la tiroxina (T4). Aquestes hormones són essencials per al funcionament correcte de l’organisme, ja que influeixen en el metabolisme, el creixement i el desenvolupament cel·lular.


La funció principal de la tiroide és regular el metabolisme basal, que és la quantitat d’energia que el nostre cos necessita en repòs per a mantenir les seves funcions bàsiques, com la respiració, la circulació sanguínia i la regulació de la temperatura corporal. A més, la tiroide també afecta altres sistemes del cos, com el cardiovascular, el nerviós i el reproductiu.


Patologies més freqüents de la tiroide


La tiroide pot patir diverses patologies que poden afectar-ne el funcionament. Algunes de les malalties més comunes relacionades amb aquesta glàndula són:

  1. Hipotiroïdisme: En aquesta condició, la tiroide no produeix suficients hormones tiroïdals, cosa que alenteix el metabolisme. Els símptomes poden incloure fatiga, augment de pes, sensibilitat al fred, pèrdua de cabell i depressió. L’hipotiroïdisme es tracta amb l’administració d’hormona tiroïdal sintètica.
  2. Hipertiroïdisme: En contrast amb l’hipotiroïdisme, l’hipertiroïdisme es caracteritza per una producció excessiva d’hormones tiroïdals. Això accelera el metabolisme, cosa que pot causar símptomes com a pèrdua de pes inexplicada, nerviosisme, sudoració excessiva, palpitacions cardíaques i tremolors. El tractament pot incloure medicaments antitiroïdals, iode radioactiu o cirurgia, segons el problema de base que causi aquesta alteració.
  3. Goll: El goll és un engrandiment anormal de la tiroide. Pot passar a causa d’una deficiència de iode a la dieta o de problemes en la regulació de les hormones tiroïdals. Depenent de la seva mida i causa, el goll pot no causar símptomes o pot manifestar-se com una inflor visible al coll, dificultat per empassar o respirar. El tractament varia segons la causa, podent incloure suplements de iode, medicació o cirurgia.
  4. Nòduls tiroïdals: Els nòduls tiroïdals són creixements anormals de zones concretes de la tiroide. La majoria són benignes, però alguns poden ser cancerosos. Sovint, els nòduls tiroïdals no causen símptomes, però en alguns casos poden produir dolor, dificultat per empassar o canvis a la veu. L’avaluació dels nòduls generalment inclou una ecografia i, en alguns casos, una biòpsia per determinar-ne la naturalesa.


Aquestes són només algunes de les patologies més freqüents relacionades amb el tiroide. Cal destacar que qualsevol alteració en el funcionament d’aquesta glàndula ha de ser avaluada i tractada per un metge especialista en endocrinologia o cirurgia tiroïdal. Així doncs, si experimentes símptomes relacionats amb el tiroide, cerca atenció mèdica per a un diagnòstic i un tractament adequats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *