Hemorroides: una afecció comuna i tractable

Les hemorroides apareixen i afecten moltes persones en algun moment de la seva vida. Es produeixen quan les venes que es troben a l’anus i part distal del recte s’inflamen i dilaten, causant símptomes molestos i dolorosos. Afortunadament, les hemorroides són tractables i hi ha diverses opcions de tractament disponibles. Vegem primer què són realment i, després, els tractaments disponibles.

 

Què són les hemorroides i quin és l’origen?

Les hemorroides són venes inflamades i dilatades que es troben a la regió anal i rectal. Aquestes venes formen part de l’estructura normal de l’anus i del recte inferior, però quan s’inflamen excessivament, poden causar diversos símptomes, com prurit (picor), cremor, sagnat al defecar i dolor.

L’origen de les hemorroides pot variar, però algunes de les causes més comunes inclouen:

  1. Estrenyiment crònic: L’esforç excessiu durant l’evacuació a causa del restrenyiment pot augmentar la pressió a les venes del recte i l’anus, cosa que pot contribuir al desenvolupament de les hemorroides.
  2. Diarrea freqüent: Les deposicions freqüents i líquides poden irritar les venes i provocar-ne la inflamació.
  3. Embaràs: Durant l’embaràs, l’augment de la pressió a l’àrea pèlvica i el creixement de l’úter poden contribuir al desenvolupament de les hemorroides.
  4. Factors genètics: Algunes persones poden tenir una predisposició genètica a desenvolupar hemorroides.

 

Classificació de les hemorroides

Per avaluar la severitat de les hemorroides, els metges utilitzen un sistema de classificació en graus:

  1. Grau I: Les hemorroides de grau I són petites i es troben a l’interior del canal anal. En general, no causen símptomes i poden no ser visibles.
  2. Grau II: Les hemorroides de grau II són més grans que les de grau I i poden protruir (sortir) durant la defecació. En general, es retreuen a l’interior del canal anal després de defecar.
  3. Grau III: Les hemorroides de grau III també protrueixen durant la defecació, però no es retrauen per si mateixes després de defecar. Cal introduir-les manualment.
  4. Grau IV: Les hemorroides de grau IV són les més greus i estan sempre protruïdes. No es poden tornar a introduir al canal anal i poden causar símptomes persistents.

 

Tractament mèdic

El tractament de les hemorroides depèn del grau de severitat i de la resposta del pacient. Algunes opcions de tractament mèdic inclouen:

  1. Medicaments tòpics: Els ungüents, cremes o supositoris que contenen ingredients com hidrocortisona o lidocaïna poden alleujar el dolor i la inflamació. No se’n recomana l’ús perllongat.
  2. Banys de seient: Submergir-se en aigua tèbia durant uns minuts diverses vegades al dia pot proporcionar alleugeriment i ajudar a reduir la inflamació.
  3. Medicaments orals: En alguns casos, es poden receptar analgèsics o altres medicaments per a reduir la inflamació.
  4. Laxants: Si el restrenyiment és un factor contribuent, es poden recomanar laxants per a suavitzar la femta i facilitar l’evacuació. És recomanable revisar el tipus de dieta per no dependre dels laxants.

 

Tractament quirúrgic

Si les hemorroides són greus o no responen adequadament al tractament mèdic, poden requerir procediments quirúrgics. Algunes opcions de tractament quirúrgic són:

  1. Hemorroidectomia: És el procediment quirúrgic més comú per a eliminar les hemorroides. Consisteix a extirpar quirúrgicament les venes inflamades i dilatades.
  2. Lligadura amb banda elàstica: En aquest procediment, es col·loca una banda elàstica al voltant de la base de l’hemorroide per tallar el flux sanguini i fer que l’hemorroide caigui en uns dies.
  3. Escleroteràpia: En aquest procediment, s’injecta una solució química a l’hemorroide per a provocar el seu encongiment i disminuir els símptomes.

 

És important cercar atenció mèdica si experimentes símptomes relacionats amb les hemorroides per a obtenir un diagnòstic adequat i determinar el millor enfocament de tractament per a la teva situació específica. Recorda que aquest article només és una guia sobre les hemorroides i els seus possibles tractaments. Si vols obtenir informació més detallada o tens alguna preocupació específica, no dubtis a consultar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *