Hèrnia inguinal, una patologia molt freqüent

L’hèrnia inguinal és una condició mèdica comuna que afecta homes i dones de totes les edats. Es produeix quan una part del teixit o d’un òrgan, com l’intestí, protrueix mitjançant una debilitat o obertura de la paret abdominal a la regió inguinal.

Què és una hèrnia inguinal?

Una hèrnia inguinal passa quan el teixit o l’òrgan protrueix a través d’un punt feble a la paret abdominal de la zona en qüestió. Aquesta protrusió crea una protuberància o embalum a l’engonal, que pot ser visible o palpable. Les hèrnies inguinals poden ser congènites (presents des del naixement) o adquirides al llarg de la vida a causa de factors com l’envelliment, la debilitat muscular o l’esforç físic excessiu.

Tipus d’hèrnia inguinal

Hi ha dos tipus principals d’hèrnies inguinals: l’hèrnia inguinal indirecta i l’hèrnia inguinal directa.

  1. Hèrnia inguinal indirecta: Aquest tipus d’hèrnia passa quan una part de l’intestí protrueix a través del conducte inguinal, que és un canal que es forma durant el desenvolupament embrionari. Anatòmicament, també es pot definir com la que passa lateral als vasos epigàstrics. L’hèrnia inguinal indirecta pot ser congènita o adquirida i és més comú als homes.
  2. Hèrnia inguinal directa: L’hèrnia inguinal directa es desenvolupa quan el teixit abdominal protrueix a través d’una debilitat a la paret muscular de l’engonal. A diferència de l’hèrnia indirecta, l’hèrnia inguinal directa no passa a través del conducte inguinal i tendeix a afectar més homes grans. En aquest cas, anatòmicament, es pot definir com la que passa medial als vasos epigàstrics.

Propera a aquesta zona, trobem un altre tipus d’hèrnia anomenada hèrnia crural o femoral, la qual tractarem en un altre article del blog properament.

Opcions terapèutiques

El tractament de l’hèrnia inguinal generalment implica una cirurgia per a reparar la debilitat a la paret abdominal i tornar els teixits o els òrgans al seu lloc corresponent. Aquestes intervencions es poden fer, normalment:

  1. Reparació quirúrgica oberta: En aquest enfocament tradicional, es realitza una incisió a l’engonal per a accedir a l’hèrnia. El cirurgià empenyerà el teixit protruït de tornada a l’abdomen i reforçarà la paret abdominal amb sutures o una malla per a prevenir una recurrència. La recuperació pot trigar diverses setmanes.
  2. Cirurgia laparoscòpica: Aquest enfocament mínimament invasiu utilitza petites incisions i una càmara de laparoscòpia per a reparar l’hèrnia. El cirurgià inserirà instruments quirúrgics i una càmera a través de les incisions per fer la reparació amb precisió. La cirurgia laparoscòpica generalment s’associa amb una recuperació més ràpida i menys dolor postoperatori.

Aquestes tècniques seran desenvolupades en detall a propers articles del blog, veient diferents tipus de tècnica dins de cada enfocament (obertes i laparoscòpiques).

Explicat això, conèixer els diferents tipus d’hèrnies inguinals i les opcions terapèutiques disponibles pot ajudar al lector a prendre decisions informades sobre la seva atenció mèdica. Tot i això, si no ets professional i ets aquí per informació, recorda que si sospites que pots tenir una hèrnia inguinal o experimentes símptomes relacionats, et recomanem buscar atenció mèdica per a un diagnòstic adequat i una avaluació per part d’un cirurgià especialitzat en paret abdominal.

Aquest article és un apropament al món de la paret abdominal i, en concret, a l’hèrnia inguinal. En un futur es desenvoluparan altres articles amb més detall sobre procediments quirúrgics i altres tipus diferents d’hèrnies. Estem preparant un portal sobre Paret Abdominal que podreu trobar quan estigui llest i disponible a: https://paredabdominal.es.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *