Verd d’Indocianina: Un ajudant “brillant” per a la cirurgia

El verd d’indocianina (ICG, per les sigles en anglès) és un colorant fluorescent utilitzat en medicina i cirurgia amb múltiples aplicacions. S’ha convertit en una eina valuosa per als cirurgians per la seva capacitat per a realçar la visualització de teixits i estructures vasculars durant els procediments quirúrgics.

 

Què és el verd d’indocianina i com funciona?

El verd d’indocianina és un colorant de contrast que s’administra per via intravenosa. És soluble en aigua i s’uneix a proteïnes plasmàtiques, cosa que en permet el transport a través del torrent sanguini. Quan s’injecta a la sang, l’ICG té la propietat de fluorescència sota llum infraroja propera (NIR), cosa que el fa visible per a certs dispositius d’imatge utilitzats durant la cirurgia.

El verd d’indocianina és segur i ben tolerat per la majoria dels pacients i és excretat principalment a través del fetge i els ronyons.

 

Aplicacions del verd d’indocianina a la cirurgia

L’ICG ha revolucionat la cirurgia a diverses especialitats gràcies a la seva capacitat per a proporcionar informació valuosa en temps real durant els procediments. Algunes de les seves aplicacions, però en absolut les úniques, són:

  1. Angiografia intraoperatòria: En procediments vasculars, l’ICG es fa servir per a avaluar la perfusió sanguínia dels teixits. Permet als cirurgians veure la distribució de la sang a temps real i avaluar la viabilitat dels teixits durant i després d’una cirurgia.
  2. Cirurgia de càncer: En cirurgies oncològiques, el verd d’indocianina és útil per a identificar i avaluar els marges tumorals. Els cirurgians poden delinear amb precisió el tumor i assegurar-se que s’hagin eliminat totes les cèl·lules canceroses.
  3. Cirurgia hepàtica i biliar: Durant les reseccions hepàtiques i altres cirurgies del fetge o la via biliar, l’ICG permet avaluar la perfusió i determinar la salut del parènquima hepàtic, així com visualitzar els conductes biliars.
  4. Cirurgia de reconstrucció mamària: En procediments de reconstrucció mamària amb penjolls perforants, l’ICG s’utilitza per avaluar la perfusió sanguínia del teixit trasplantat i assegurar-se que hi hagi un flux adequat per a la supervivència del mateix. Hi ha articles que en descriuen l’ús també en l’avaluació del gangli sentinella en cas de càncer de mama.
  5. Cirurgia laparoscòpica: En cirurgies mínimament invasives, el verd d’indocianina permet millorar la visualització de les estructures vasculars i altres teixits i augmentar la precisió dels procediments.

 

És important tenir en compte que, com amb qualsevol eina mèdica, l’ús adequat i l’experiència del cirurgià són fonamentals per a obtenir els millors resultats. El verd d’indocianina és un adjuvant valuós per a la cirurgia, però no ha de reemplaçar l’habilitat i el judici clínic del professional.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *